بهترین زمان مطالعه دروس حفظی

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی

زمان مورد نیاز برای مطالعه ۱ دقیقه

مطالعه، بخش جدایی‌ناپذیر زندگی هر دانش‌آموز محسوب می‌شود. اما سوال بزرگی که ذهن بسیاری از آن‌ها را درگیر می‌کند، این است که بهترین زمان مطالعه دروس حفظی چه ساعتی از شبانه‌روز خواهد بود؟ آیا صبح‌ها بهترین هستند یا عصرها؟ یا حتی شب‌ها؟ ما برای پاسخ به این سوال، باید به اعماق بدنمان سفر کنیم و […]

دسته بندی : مقالات
تاریخ انتشار : 29 / 07 / 1403

توضیحات

مطالعه، بخش جدایی‌ناپذیر زندگی هر دانش‌آموز محسوب می‌شود. اما سوال بزرگی که ذهن بسیاری از آن‌ها را درگیر می‌کند، این است که بهترین زمان مطالعه دروس حفظی چه ساعتی از شبانه‌روز خواهد بود؟ آیا صبح‌ها بهترین هستند یا عصرها؟ یا حتی شب‌ها؟ ما برای پاسخ به این سوال، باید به اعماق بدنمان سفر کنیم و در پی پاسخ باشیم.

کدام درس ها حفظی هستند؟

شاید بارها شنیده باشید که برخی دروس مثل دینی، تاریخ و جغرافیا کاملا حفظی هستند و برای موفقیت در آن‌ها باید مطالب را طوطی‌وار حفظ کنید. اما واقعیت این است که هیچ درسی کاملا حفظی نیست! از همین رو، امروزه برای موفقیت در کنکور و امتحانات، صرفا حفظ کردن مطالب کافی نیست.

سوالات کنکور و امتحانات نهایی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که علاوه بر حفظ کردن، درک عمیق مفاهیم را نیز می‌سنجند. حتی در درس‌هایی مانند شیمی که بخش‌هایی حفظی دارند، برای پاسخ دادن به سوالات پیچیده، باید مفاهیم را به‌خوبی درک کرده باشید. همچنین حفظ مطالب بدون درک آن‌ها مانند ساختن یک خانه روی شن‌های روان است. زیرا، این اطلاعات به سرعت فراموش می‌شوند و در موقعیت‌های مختلف نمی‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. پس باید بهترین زمان حفظ درس را بشناسید.

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی 1

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی برای هر فرد متفاوت است و به عادات و ریتم بیولوژیکی هر کس بستگی دارد. مهم‌ترین عامل، آمادگی ذهنی و جسمی شما در آن زمان خاص است. اگر عادت دارید در ساعات خاصی از روز مطالعه کنید، احتمالا همین ساعات برای شما بهترین زمان حفظ درس باشند، زیرا بدن شما به این روال عادت کرده است.

صبح

محققان بر این باورند که نور طبیعی خورشید در صبح، تاثیر به‌سزایی در افزایش توانایی یادگیری خواهد داشت. این نور، به‌صورت طبیعی، ذهن ما را هوشیار و آماده نگه می‌دارد و دید ما را بهبود می‌بخشد. همچنین، مغز ما پس از یک خواب شبانه کامل، آماده یادگیری مطالب جدید است. به‌همین دلیل، صبح‌ها بهترین زمان مطالعه دروس حفظی و جذب اطلاعات تازه محسوب می‌شوند. شما با یک صبحانه مقوی می‌توانید بهره‌وری خود را در مطالعه افزایش دهید و مطالب را بهتر به خاطر بسپارید.

پس از ناهار

شما برای مطالعه موثر باید حداقل نیم ساعت بعد از هر وعده غذایی اصلی صبر کنید. مغز شما بعد از غذا هضم را آغاز می‌کند و برای یادگیری آماده نیست. پس از ظهر، زمانی که هضم غذا کامل می‌شود، مغز شما آماده دریافت اطلاعات جدید خواهد بود. از همین رو، بعدازظهر بهترین زمان خواندن دروس حفظی و تقویت حافظه بلندمدت محسوب می‌شود.

بعد از ورزش

یکی از بهترین راه‌ها برای آماده کردن مغز برای یک مطالعه‌ی پربار، ورزش کردن است. زیرا بعد از انجام ورزش، مغز شما پر از انرژی و تمرکز می‌شود. بااین‌حال، ورزش سنگین و خسته‌کننده نه تنها فایده‌ای ندارد، بلکه می‌تواند تمرکزتان را هم پایین بیاورد. ورزش‌های سبک و لذت‌بخش مثل پیاده‌روی بهترین گزینه برای قبل از مطالعه هستند. اینطوری هم بدنتان سالم می‌ماند و هم ذهنتان آماده‌ یادگیری خواهد بود.

شب

برخی دانش‌آموزان عادت دارند برای یادگیری دروس حفظی، ساعات پایانی شب را به مطالعه اختصاص دهند. این گروه معتقدند که با مطالعه قبل از خواب، مغز فرصت کافی دارد تا اطلاعات جدید را پردازش و در حافظه بلندمدت ذخیره کند. به‌عبارت دیگر، از آنجایی که در هنگام خواب، اطلاعات جدیدی به مغز وارد نمی‌شود، مغز می‌تواند با تمرکز بیشتری مطالب را حفظ کند و در نتیجه بهترین زمان خواندن دروس حفظی خواهد بود. بنابراین، مطالبی که قبل از خواب مطالعه می‌شوند، احتمال فراموش شدنشان کمتر است.

از همین رو دروسی همچون تاریخ ادبیات، لغت و املا که به حفظ کردن نیاز دارند، از این قاعده مستثنی نیستند. مرور کوتاه دروس روزانه قبل از خواب نیز می‌تواند به بهبود یادگیری کمک کند.

بااین‌حال، بهترین زمان حفط درس برای هر فردی مثل اثر انگشتشان خاص است. شاید شما در ساعات خاصی از روز، یادگیری بهتری داشته باشید و این موضوع برای هر فرد متفاوت خواهد بود.

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی 2

نکات مهم برای حفظ کردن درس های حفظی

مطمئنا همه ما تجربه این را داشته‌ایم که بعد از ساعت‌ها مطالعه نتوانیم مطالب موردنظر را به یاد بیاوریم. همچنین بسیاری از دانش‌آموزان و داوطلبان کنکور مطالب درسی را به سرعت فراموش می‌کنند. علت اصلی این مشکل، مطالعه‌ فشرده و طولانی در شب امتحان است. ازهمین رو شما برای بهبود یادگیری و جلوگیری از فراموشی مطالب باید به نکات زیر توجه کنید.

تمرکز بالا

تمرکز کامل روی مطالب درسی در هنگام مطالعه، یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از فراموشی و یادگیری بهتر است. همچنین برای مطالعه موثر، داشتن آرامش ذهنی و یافتن بهترین زمان خواندن دروس حفظی از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. بنابراین پیش از شروع مطالعه باید استرس، عصبانیت و ناراحتی را از خود دور کنید. این عوامل می‌توانند تمرکز شما را کاهش دهند و مانع یادگیری موثر شوند.

مرور مداوم

شما برای اینکه مطالب را فراموش نکنید، باید آن‌ها را چند بار با صدای بلند بخوانید یا بنویسید. همچنین می‌توانید با تدریس مطالب به دیگران، آن‌ها را بهتر به خاطر بسپارید.

تغذیه سالم

تغذیه مناسب نقش مهمی در عملکرد مغز دارد. از همین رو مصرف غذاهای سالم و مغذی مانند میوه‌ها، سبزیجات، آجیل و غلات کامل به بهبود تمرکز و حافظه کمک می‌کند.

مطالعه به میزان توان فرد

مطالعه مداوم و طولانی مدت نه تنها به یادگیری بهتر کمک نمی‌کند، بلکه باعث خستگی ذهنی و کاهش تمرکز می‌شود. به‌عنوان مثال اگر یک فرد فقط ۵ ساعت می‌تواند با تمرکز کامل درس بخواند، پس باید بر همین اساس برنامه خود را تنظیم کند.

درک مطالب

درک عمیق از مطالب، کلید اصلی حفظ و یادگیری بهتر است. با استفاده از روش‌های مختلفی مانند توضیح دادن، تصویرسازی، خلاصه نویسی، ایجاد ارتباط و پرسش و پاسخ می‌توانید به یادگیری بهتر و ماندگارتر مطالب کمک کنید. در دبیرستان دخترانه دریای نور، به‌عنوان بهترین دبیرستان دوره اول دخترانه منطقه ۳ با طراحی برنامه‌های آموزشی پویا و استفاده از روش‌های خلاقانه به رفع چالش‌های یادگیری دانش‌آموزان می‌پردازد.

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی 3

جمع‌بندی

بهترین زمان مطالعه دروس حفظی برای هر فرد زمانی است که ذهن و بدن کاملا آماده باشند. این موضوع به عوامل مختلفی مثل مدیریت صحیح زمان، روش‌های مطالعه موثر، برنامه‌ریزی دقیق و شرایط فردی بستگی دارد. از همین رو، مطالعه در طول روز و مرور مطالب در شب، هر دو می‌توانند مفید باشند. اما مهم‌ترین نکته، ایجاد یک روتین منظم و سازگار با سبک زندگی فردی است. شما با فراهم کردن شرایطی آرام و بدون حواس‌پرتی، تغذیه مناسب و استراحت کافی می‌توانید به بالاترین سطح تمرکز و یادگیری برسید.

سوالات متداول

  • چگونه بهترین زمان مطالعه دروس حفظی را پیدا کنیم؟

بهترین زمان حفظ درس برای هر فرد، با توجه به توانایی‌های شناختی او در ساعات مختلف روز، متفاوت است. عواملی چون حافظه، تمرکز و تفکر انتقادی در این امر نقش مهمی دارند.

  • آیا ورزش کردن قبل از مطالعه مفید است؟

بله، ورزش باعث افزایش جریان خون به مغز و ترشح اندورفین می‌شود که به بهبود تمرکز و حافظه کمک می‌کند. اما توجه داشته باشید که ورزش سنگین بلافاصله قبل از مطالعه می‌تواند باعث خستگی شود.

  • مطالعه در شب و صبح چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

هر دو زمان می‌توانند مناسب باشند، زیرا برخی افراد در شب تمرکز بهتری دارند و برخی دیگر در روز. مهم این است که شما در چه زمانی بیشتر احساس راحتی می‌کنید.

  • چگونه می‌توان مطالب حفظ شده را برای مدت طولانی‌تری به خاطر سپرد؟

مرور مداوم مطالب، استفاده از روش‌های فعال یادگیری و ایجاد ارتباط بین مطالب جدید و اطلاعات قبلی می‌تواند به تثبیت اطلاعات در حافظه کمک کند.

مقالات مرتبط

۲۰ خوراکی برای مدرسه سالم و ساده که باید بشناسید

وقتی نوجوانان در مدرسه از خوراکی‌های سالم و مغذی استفاده کنند، انرژی بیشتری برای تمرکز و یادگیری خواهند داشت. متاسفانه، بسیاری از خوراکی‌های بسته‌بندی‌شده موجود در بازار حاوی مواد افزودنی، قندهای اضافه و چربی‌های ناسالم هستند که می‌توانند به‌مرورزمان به سلامت دانش‌آموزان آسیب برسانند. انتخاب یک خوراکی برای مدرسه که سالم، ساده و خانگی باشد، […]
06 / 09 / 1403

راههای تقویت مسئولیت پذیری در نوجوانان

مسئولیت‌پذیری، ستون فقرات شخصیت هر فرد و به ویژه نوجوانان است. در دنیای امروز که نوجوانان با چالش‌های پیچیده‌تری روبرو هستند، پرورش حس مسئولیت‌پذیری در آن‌ها بیش از پیش اهمیت یافته است. نوجوانانی که مسئولیت‌پذیر بار می‌آیند، بهتر می‌توانند تصمیمات آگاهانه بگیرند، با مشکلات مقابله کنند و در آینده موفق‌تر باشند. در این مقاله، به […]
06 / 09 / 1403

آموزش مدیتیشن برای درس خواندن+ مراحل و نحوه انجام

مدیتیشن، منافع فراوانی برای افزایش قدرت تمرکز، حافظه، مدیریت زمان، تصمیم‌گیری و کنترل اضطراب دارد. بهترین انواع مدیتیشن برای درس خواندن شامل ذهن آگاهی، مراقبه متعالی و اسکن بدن هستند. ۵ مرحله مدیتیشن مطالعه در ادامه بیان خواهد شد. مدیتیشن چیست؟ مدیتیشن (meditation)، فعالیتی است که در آن، متمرکزسازی ذهن با هدف دست‌یابی به حالت […]
27 / 08 / 1403